Πρόσωπα της ελληνικής οικογένειας μέσα από τα μάτια δημιουργών του 20ου αιώνα

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Α. Γκίνη, ΠΕ 16
Χρονικής περίοδος υλοποίησης: Σχολικό Έτος 2014-2015, Α’ Τετράμηνο

Δράσεις

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
______________________________________________________________

Ομάδα : «Δέλτα»

Μέλη ομάδας: Ιωάννα Γιάκα, Χριστίνα Γιαλαμά, Δέσποινα Κιλιακώβου, Αθανασία Καραβασίλη και Χριστίνα Χρήστου.
Θεματική ενότητα ομάδας: Μελοποιημένη ποίηση

Παρουσίαση ομάδας:

Get Adobe Flash player


Περίληψη Ερευνητικής Εργασίας:
Στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας Α΄ τετραμήνου με θέμα «Πρόσωπα της ελληνικής οικογένειας μέσα από τα μάτια δημιουργών του 20ου αιώνα», η ομάδα Δέλτα  ασχολήθηκε με τον τρόπο που σκιαγραφούνται τα πρόσωπα της ελληνικής οικογένειας στην (μελοποιημένη κυρίως) ποίηση του 20ου αιώνα. Στόχος της εργασίας ήταν  αφενός να αποκαλύψει την εξελικτική πορεία της ελληνικής οικογένειας και κατ? επέκταση, της ελληνικής κοινωνίας, μέσα στο πέρασμα του 20ουαιώνα και μέσα από τους στίχους γνωστών και άγνωστων ποιημάτων και τραγουδιών που ανήκουν σε ποικίλα είδη μουσικής και αφετέρου να επιβεβαιώσει τη σημαντική συμβολή της οικογένειας στη διάπλαση του χαρακτήρα του παιδιού και στη διαμόρφωση του ψυχικού του κόσμου. Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι μαθητές μελέτησαν διάφορες πηγές, όπως βιβλία, cd, dvd, διαδικτυακές εκπομπές, άρθρα και διαλέξεις στο πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών και της Μελοποιημένης Ποίησης.

______________________________________________________________

Ομάδα : «ΠΚΔΣ»

Μέλη ομάδας:  Στέλλα Βράνα, Παναγιώτα Ευμορφιάδου, Δήμητρα Σαπανίδου και Αικατερίνα Σταυροπούλου.
Θεματική ενότητα ομάδας:  Η ελληνική οικογένεια στον κινηματογράφο

Παρουσίαση ομάδας: 

Get Adobe Flash player

Περίληψη Ερευνητικής Εργασίας:
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας του Α ? τετραμήνου με θέμα «Πρόσωπα της ελληνικής οικογένειας μέσα από τα μάτια δημιουργών του 20ου αιώνα», η ομάδα ΠΚΔΣ ασχολήθηκε με τους διάφορους τύπους οικογενειών που προβάλλονται στις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Στόχος της εργασίας ήταν να εντοπίσει μέσα από την έβδομη τέχνη τις αλλαγές που υπέστη η οικογένεια στον τρόπο λειτουργίας και στη δομή της από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Οι μαθητές, με βάση την ενότητα «Τα φύλα στη Λογοτεχνία» του μαθήματος «Κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» και κατόπιν σχετικής έρευνας και μελέτης  της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου, δημιούργησαν ως τέχνημα μία ταινία μικρού μήκους βασισμένη σε δικό τους σενάριο και την επένδυσαν με μουσική δικής τους επιλογής. Τους ρόλους ερμήνευσαν οι ίδιοι οι μαθητές. Με τη βοήθεια των  μεθόδων της διεπιστημονικής εξέτασης, της βιωματικής διερεύνησης αλλά και της κριτικής και ολιστικής προσέγγισης οι μαθητές κλήθηκαν να καλλιεργήσουν την   αυτοκριτική, να τοποθετηθούν  δημιουργικά  και  να ενεργοποιηθούν ως μέλη της οικογένειάς τους, της σχολικής κοινότητας και ως μελλοντικοί πολίτες της χώρας τους, συνειδητοποιώντας τις λεπτές ισορροπίες και τους διακριτούς ρόλους που συντελούν στη διαμόρφωση υγιούς κλίματος σε όλες τους τις σχέσεις και τους τρόπους επικοινωνίας.

______________________________________________________________

Ομάδα : «Υπερήφανοι αετοπαλίκαροι» 

Μέλη ομάδας: Νικόλαο Δέτση, Μάρκο Διαμαντόπουλο, Χρήστο Καραδημητρίου, Αναστάσιο Πατρίκιο και Νικόλαο Στοφόρου
Θεματική ενότητα ομάδας: Έλληνες σκιτσογράφοι-κομικογράφοι

Παρουσίαση ομάδας: 

Get Adobe Flash player

Περίληψη Ερευνητικής Εργασίας:
Στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας του Α ? τετραμήνου με θέμα «Πρόσωπα της ελληνικής οικογένειας μέσα από τα μάτια δημιουργών του 20ουαιώνα», η ομάδα Υπερήφανοι αετοπαλίκαροι ασχολήθηκε με το αν και κατά πόσο η θεματολογία των Ελλήνων σκιτσογράφων και κομικογράφων εμπνέεται από πρόσωπα της ελληνικής οικογένειας. Στόχος της εργασίας ήταν να δείξει τον τρόπο με τον οποίο η λεγόμενη 9η τέχνη προσεγγίζει την οικογένεια ως θεσμό.    Οι μαθητές, κατόπιν σχετικής έρευνας και μελέτης της ιστορίας των κόμικς στην Ελλάδα, δημιούργησαν ως τέχνημα ένα δικό τους κόμικ (εικαστική δημιουργία με δικό τους σενάριο χιουμοριστικό και σχετικό με το θέμα της Ερευνητικής Εργασίας. Επίσης, δραματοποίησαν ένα απόσπασμα από ένα κόμικ του Τάσου Μαραγκού στο οποίο παρουσιάζεται με σατυρικό τρόπο η καθημερινότητα και οι οικογενειακές σχέσεις ενός εφήβου που ζει  μέσα στην κλειστή κοινωνία ενός νησιού.

______________________________________________________________